Een paar decennia geleden waren het niet alleen DAF, Volvo, Scania en MAN die de Nederlandse autowegen sierden, maar kwam men ook met enige regelmaat een Pegaso tegen. Vanaf begin jaren ’90 is de Pegaso echter uit het straatbeeld verdwenen. Menig vrachtwagenchauffeur denkt wellicht met veel weemoed terug aan de Pegaso-truck….
Etymologie
Een truck met de merknaam Pegaso….Waar staat die naam eigenlijk voor? Velen herinneren zich waarschijnlijk het logo van de Pegaso-truck nog wel: Een cirkel waarin een elegant paard van rechts naar links stuift. De naam Pegaso komt uit de Griekse oudheid. De klassieke mythologie verhaalde over een gevleugeld paard met de naam Pegasus. Wat betreft de merknaam Pegaso wordt mogelijkerwijs verwezen naar de enorme paardenkracht van deze nostalgische truck. Paardenkracht was oorspronkelijk de eenheid om het arbeidsvermogen van een stoommachine mee te meten. Het behelst zowel kracht, verplaatsing als tijd. Later werd het arbeidsvermogen van bijvoorbeeld een trekker en een vrachtwagen ook in pk-eenheden aangeduid. De pk-eenheid is inmiddels internationaal vervangen door de Watt-eenheid.
Het Spaanse werkpaard door de jaren heen
De Pegaso-truck is van Spaanse afkomst. Pegaso was een dochteronderneming van ENASA, een Spaans staatsbedrijf dat voertuigen vervaardigde. ENASA werd direct na de tweede wereldoorlog opgericht en in 1946 zag de eerste Pegaso-truck, het Pegaso I model, het licht. Het Pegaso II model werd vervaardigd in 1947 en was een sterk verbeterde versie van het eerste model. Het eerste diesel-model (Z-202) kwam in 1949 in de handel. Met zijn 125 pk was de Pegaso Diesel een ware trendsetter op de Spaanse markt, zoals tegenwoordig het dragen van ‘Diesel’ kleding , te koop bij Kidsbrandstore, een jeugdtrend is. In 1954 werd het vermogen van de Pegaso Diesel opgeschroefd tot 140 pk. In dat jaar kwam ook de nieuwste Pegaso truck (Z-207) op de markt. Nieuw aan dit model was de V6-motor. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ging het Pegaso economisch voor de wind en in 1972 werden weer nieuwere (en tevens zwaardere!) modellen trucks op de markt gebracht met nog meer pk’s. Helaas kwam ENASA vanaf de begin jaren ’80 in financiële moeilijkheden. Het laatste Pegaso truck-model, de Pegaso Troner, kwam in 1987 in de handel. Deze truck was voorzien van een 400 pk. motor. Tenslotte werd de futuristische Pegaso truck, de Pegaso Solo 500, een ontwerp van Francisco Podadera, gedemonstreerd op de Barcelona Motor Show van 1989. In 1990 is ENASA overgenomen door Iveco.
Wifredo Ricart
Onder de naam Pegaso zijn echter niet alleen trucks vervaardigd, maar ook bussen, legervoertuigen en zelfs sportwagens. Het brein achter Pegaso was de Spaanse technicus en ontwerper Wifredo Ricart (1897-1974), een man met vele ambities. Als leider van ENASA heeft Ricart de Spaanse vervoersmiddelenindustrie, die na de oorlog in het slop was geraakt, nieuw leven ingeblazen. Zijn voornaamste streven was de productie van moderne industriële voertuigen, die op technisch gebied geavanceerd waren. Het voormalige succes van Pegaso was dan ook geheel aan hem te danken.