Muziek is bij uitstek een hobby waarmee je bij een bepaalde groep kunt horen en waarmee je je gezamenlijk kunt onderscheiden van andere groepen. In de 20e eeuw zijn er verschillende subculturen ontstaan die een fanatieke liefde voor bepaalde muziekstromingen toonden. Bovendien ontwikkelden deze groepen hun eigen modestijl waarmee ze zich op een opvallende manier wisten te profileren. Dit waren de extreemste muzikale fashion stromingen:
Punk
In de jaren 70 ontstond de punkmuziek die zich destijds stevig afzette tegen de mainstream. Punkfans tooiden zich dan ook met alles wat de gevestigde orde verafschuwde, zoals veiligheidsspelden door de oren, kettingen en metalen studs op leren kleding, en extreme kapsels zoals de bekende hanenkam die nog steeds met punk wordt geassocieerd. De punkmode liet zich echter inspireren door verschillende andere subculturen. Zo zie je punkers ook legerbroeken en legerkisten, de Schotse ruit, nethemden uit de SM-scene en strakke spijkerbroeken dragen.
Gothic
Liefhebbers van duistere, depressieve muzieksoorten kleden zich vaak met mode die inspiratie ontleent uit het horrorgenre. Zwart is daarbij de overheersende kleur: van het haar en de oogschaduw tot de elegante Victoriaanse zwarte jurken waarin gothic meisjes graag gekleed gaan. Er bestaan echter ook enkele subculturen zoals ‘Gothic Lolita’ en ‘cybergoth’, die veel meer kleur in hun mode verwerken. Goths kunnen bijzonder elegant gekleed zijn en spenderen graag een fortuin aan hun persoonlijke uitdossing. Bij de goths zijn theatrale uitdossingen eerder regel dan uitzondering: gigantische kettingen, laarzen die compleet bedekt zijn met studs, parasols, hoge hoeden en piercings zijn enkele van de vele accessoires binnen deze stroming.
Gabber
In de jaren 90 was gabber in Nederland een van de populairste muziekstromingen. Deze keiharde en razendsnelle vorm van techno ging gepaard met een hechte, unieke subcultuur waarin een bepaald mode-ideaal van kracht was. Mannelijke gabbers schoren zich in groten getale kaal, terwijl hun vrouwelijke tegenhangers het haar in een staart droegen, waarbij de zijkanten van hun kapsel soms werd opgeschoren. Nike Air Max-schoenen, een bomberjack en een duur trainingspak van een bepaald kledingmerk, plus een T-shirt van een favoriet hardcorefeest waren ook vaste prik. De fans van deze stroming en van de daaraan verwante Happy Hardcore werden soms abusievelijk verward met de eveneens kaalgeschoren extreemrechtse skinheads.
Hippies
Een van de eerste groepen die zich afzette tegen de burgerlijke samenleving waren de hippies. Zij keerden de kapitalistische en conformistische burgermaatschappij de rug toe en uitten dat door een geheel eigen modestijl te creëren. Zwierige jurken en anderen losse kleding van mooi bewerkte stoffen (vaak oosters getint) waren geliefd bij de vrouwelijke hippies. Ook bloemmotieven, zelfgemaakte sieraden en psychedelische ontwerpen sierden de originele hippiemode, die in sommige lagen van de samenleving nog steeds populair is.
Disco
In de jaren 70 ontstond de discomode die gekenmerkt werd door stijlvolle lange broeken met wijde pijpen, zijden sjaals en overhemden, en voor de dames losse jurken of juist strakke korte ‘bodywear’. De discomode was mede geïnspireerd door verschillende voorgaande stromingen en was veelzijdiger en rijker dan vaak gedacht wordt. De discoschoenen met soms belachelijk hoge plateauzolen waren een duur statussymbool uit deze funky tijd.