De gitaar is één van de populairste instrumenten, en mensen die voor het eerst willen leren spelen kiezen vaak voor dit klassieke snaarinstrument. Je hebt om te leren spelen absoluut niet per se een eersteklas gitaar nodig. Ook op een afdankertje met wat butsen en krassen kun je prima akkoorden leren spelen. Maar als je iets verder in je carrière als (amateur)muzikant terecht komt, dan wil je waarschijnlijk investeren in een mooie en gloednieuwe gitaar. Wat zijn de belangrijke punten om op te letten? We geven hier advies.
Wil je een elektrische gitaar of een akoestisch exemplaar?
Een akoestische gitaar is het klassieke ronde instrument. Een elektrische gitaar kan er op alle mogelijke manieren uitzien, en levert een versterkte toon. Veel muzikanten die ambitie hebben om in een bandje te spelen, kiezen voor een elektrische gitaar. Dat kan een heel goede keuze zijn in deze situatie. Houd er rekening mee dat je meer accessoires nodig hebt, wat natuurlijk de prijs opvoert. Speel je commercieel, vraag dan een bedrijfslening aan . Een akoestische gitaar is goedkoper en lijkt zich geweldig voor casual play, in een kroeg of bij een kampvuur. Je hebt qua geluid minder mogelijkheden met dit klassieke instrument.
Kies voor een gitaar met een kleine actie
De actie is de afstand van de snaren tot de gitaarhals. Een gitaar bespeel je door met de vingers van je ene hand de snaren afwisselend tegen de frets op de hals te drukken. Als de actie groot is, wordt het indrukken van de snaren zwaarder en kost dus aanzienlijk meer moeite om het instrument te leren bespelen. Vooral goedkope gitaren hebben een grote actie. Kies dus het liefste voor een instrument waarbij de afstand tussen de snaren en hals klein is.
Let op de aansluitingen
Kies je voor een elektrische gitaar, dan is er altijd een mogelijkheid om het apparaat aan te sluiten op een versterker. En ook in akoestische gitaren is dat steeds vaker een optie. Natuurlijk is het verstandig om kijken hoe gemakkelijk jouw nieuwe instrument kan worden aangesloten op een bestaande versterker. Of welke nieuwe versterkers je kunt combineren met je instrument. In een gitaarwinkel kun je eventueel controleren of er interferentie optreedt, en of er dus een ruis in het geluid van het instrument is, als je het aansluit op een versterker.
Let op de afwerking
Een mooie flitsende gitaar, zeker een elektrische gitaar met een spannende vorm, spreekt tot de verbeelding. Om goed op het instrument te leren spelen is het echter veel belangrijker dat bepaalde essentiële onderdelen van het instrument goed zijn afgewerkt. Erg belangrijk is het hierbij om te kijken naar de frets, de metalen strips op de hals van een gitaar, die je vaak en snel zal moeten aanraken. Als daar scherpe randen aan zitten, of als ze hinderlijk horizontaal uitsteken buiten de gitaarhals, dan wordt spelen vervelend. En dan zal je steeds minder vaker vaak de neiging hebben om naar je gitaar te grijpen en echt goed te worden.