We gaan terug in de tijd! We gaan gezellig terug naar de jaren ’70 van de vorige eeuw. Destijds schitterden de glamrock-bands op de hitlijsten. Bands als T-Rex, Mott The Hoople, Slade, Mud, The Sweet en The New York Dolls bevolkten de poppodia van toen. De bandleden waren behoorlijk uitgedost en opgesmukt, en waren vaak in glitterkleding te zien. Daarom werd de glamrock ook wel ‘glitterrock’ genoemd.
Theatraal
Het glamrock-genre kwam in het begin van de jaren zeventig op en werd al snel razend populair bij het publiek. In Amerika was het Alice Cooper die de toon aan gaf voor de glamrock. Alice Cooper was eigenlijk de naam van de band waarvan Vincent Furnier de zanger en bezieler was. Hij en zijn band maakten van elk optreden een grote theatrale show. De ogen van de frontman waren altijd op dezelfde karakteristieke manier opgemaakt zodat hij gemakkelijk herkenbaar zou zijn. Het thema was horror, en daarbij hoorden dan ook de typische Alice Cooper-attributen zoals boa constrictors en guillotines. Vanwege de shock-effecten van de optredens werd de muziek van Alice Cooper ook wel met de naam ‘Shockrock’ aangeduid. Songs als ‘Killer’, ‘Halo of Flies’, ‘Billion Dollar Babies’ en ‘I love the Dead’ waren definitief choquerend.
Flamboyant
In Engeland was het Marc Bolan met zijn band T-Rex die de aftrap gaf voor de glamrock. In de late jaren ’60 vormde Bolan samen met Steve Took het akoestische duo Tyrannosaurus Rex. Het duo speelde voornamelijk psychedelische rock. Maar in 1970 verruilde Bolan de akoestische gitaar voor de elektrische gitaar, en Took werd vervangen door Mickey Finn. Tyrannosaurus Rex werd T-Rex en de toonaangevend band voor de Engelse glamrock. Bolan liet zich voor elk optreden op flamboyante wijze grimeren, zoals een naked cake met vele vruchten en slagroom kan worden versierd, en zijn extravagante kleding maakten hem tot een heus pop-icoon. Songs als ‘Hot Love’, ‘Get it On’, ‘Metal Guru’ en ‘Children of the Revolution’ waren in die tijd regelmatig op de radio te horen en liggen nog altijd goed in het gehoor.
Geïnspireerd
Zowel Alice Cooper als Marc Bolan zijn een bron van inspiratie geweest voor andere glamrock-artiesten. We denken bijvoorbeeld aan David Bowie, die in 1972/73 als ‘Ziggy Stardust’ ten tonele verscheen tijdens zijn Ziggy Stardust Tour. Een ander voorbeeld van het theatrale glamrock-genre waren de optredens van de gebroeders Russel en Ron Mael met hun band The Sparks. Terwijl Russell opviel door zijn gigantisch hoge stemgeluid en zijn hyperactief podiumgedrag, trok zijn broer Ron (als keyboardspeler) de aandacht met zijn opvallende snor à la Charlie Chaplin, zijn stoïcijnse mimiek en zijn uiterst conventionele kantoorkleding.
Nederglam
Onlangs is er een verzamel-cd uitgekomen onder de naam ‘Clap Your Hands and Stamp Your Feet’, waarop de beste glamrock uit Nederland van de jaren zeventig is bijeengebracht. Songs van bands als Lemming, Catapult, The Heavy Dwarfs, Long Tall Ernie & the Shakers en Pantherman zijn op deze cd terug te vinden. Een cd-album vol met herinneringen aan ‘die goeie ouwe tijd’!