Jarenlang was de jonge DJ/ producer Aviici uit Stockholm te zien in uitverkochte zalen, podia en grote house feesten. Geen enkel optreden was hem te veel en niks kreeg hem klein. Ironie komt samen met succes en helaas is dit juist de reden geweest voor zijn veel te vroege dood.
Geboren in Stockholm Zweden op 8 september 1989, was Thomas Bergling, zoals hij echt heette, al vroeg achter producer gear te vinden. Van 2006 tot aan 2018 heeft hij op volle toeren hit na hit in de dance scene gescoord en staat bekend als een van de succesvolste pop producers die geleefd hebben. Met tracks als “Levels”, Hey Brother” en “Wake me up” scoorde hij de snelst stijgende hits uit zijn muziekale carriere en wist met laatste ook nog eens best verkochte single van 2013 te behalen.
ZIjn samenwerkingen zijn met Ingrosso, Coldplay en David Guetta zeker niet de minste en dat succes bleek ook wel uit zijn DJ top100 notering van 3rde in de wereld ranglijst voor een paar jaar. Hij ook nog respectievelijk 8, 7 en 11e geweest in de opvolgende jaren.
Ironisch genoeg is het succes hetgeen hem ten onder heeft laten gaan, want zijn overlijden is veroorzaakt door veel te weinig slaap, niet voldoende rust en veel te veel werk druk, waar laatste de hoofdoorzaak was. Uit dit gegeven is ook een spraakmakende documentaire over de DJ/ producerwereld gekomen, die bij velen collega’s de ogen open heeft gedaan over de werkdruk. Er zijn meerdere artiesten die openlijk respect hebben betuigd voor Aviici, maar beoordelen hem er ook op dat ie toch door is gegaan zonder een hulp (bijna) smeekbede te geven. Hij heeft zichzelf van het leven beroofd.
Hieruit komen een aantal vragen die wij als fan, maar ook de artiest tot denken zouden moeten zetten.
Eisen wij te veel van onze favoriete artiesten, door ze helemaal tot het uiterste te duwen, of eisen ze te veel van zichzelf waardoor ze de grip op het leven dusdanig verliezen dat ze er aan ten onder gaan?
Wellicht dat we ooit de antwoorden vinden in de track “SOS” die hij (Aviici) in 2019 nog uit heeft gebracht, precies een jaar na zijn te vroege overlijden, waarin, als je goed luistert naar de tekst, juist die smeekbede gehoord word, wederom in succes en te laat met hulp.